Det är roligt att ändra i recept och testa sig fram! Naturkunskapsläraren i mig skrockar förnöjt mest hela tiden.
Idag gör jag ett bröd, på vetemjöl och dinkel. Eller nej förresten. Jag gör en pizza. Jag är hungrig. Jag behöver middag.
Huvudtankar
Jag hade en massa tankar om hur jag skulle göra detta bröd. Någon gång under själva jäsperioden på seneftermiddagen blev jag dock lite hungrig, så det blev en pizza istället.
Tillvägagångssätt
Dag 1, vid 21.00Idag gör jag ett bröd, på vetemjöl och dinkel. Eller nej förresten. Jag gör en pizza. Jag är hungrig. Jag behöver middag.
Huvudtankar
Jag hade en massa tankar om hur jag skulle göra detta bröd. Någon gång under själva jäsperioden på seneftermiddagen blev jag dock lite hungrig, så det blev en pizza istället.
Tillvägagångssätt
I ena bunken:
- Rågsurstart, mellan 60g och 200g beroende på hur mycket jag har i burken.
- Rågmjöl
- Ljummet vatten (150% mot mängden rågmjöl, mellan 30 och 37 grader)
- Vetesurstart, mellan 60g och 200g beroende på hur mycket jag har i burken.
- Vetemjöl special
- Ljummet vatten (120% mot mängden vetemjöl, mellan 30 och 37 grader)
Totalt: 400g
Dessa surdegar får sedan stå framme i köket under natten. I vårt kök är det inte så varmt, speciellt inte på natten under vinterhalvåret. I skrivande stund är det 17,7 grader här, och svalare blir det under natten.
Dessa surdegar får sedan stå framme i köket under natten. I vårt kök är det inte så varmt, speciellt inte på natten under vinterhalvåret. I skrivande stund är det 17,7 grader här, och svalare blir det under natten.
Note to self: Kom ihåg att spara lite av surdegen
För att ha en backup brukar jag inte diska surdegsburkarna och har därför alltid en back-up med lite surdegsrester om jag skulle klanta till det.
Jag lägger ihop upp surdegarna i en bunke, sedan delar jag upp den i två bunkar. Därefter häller jag i alla övriga ingredienser. Per bunke blir det då:
80g vetesurdeg
80g rågsurdeg
250g vatten (mellan 30 och 37 grader).
330g vetemjöl special
190g siktat dinkelmjöl
8g salt
Ta fram en degskrapa att skrapa av deg från händerna med efter knådningen. Det kommer behövas, och det är kladdigt att rota fram degskrapan med deg på händerna. Ta lite olja på händerna innan knådningen - mycket skönt, inte minst nu på vintern när händerna är så torra. Eventuellt hjälper det mot att alltför mycket deg fastnar i händerna också.
I med alla ingredienser på en gång och rör om med träslev. Därefter knåda degen med händerna, först i bunken, sedan på diskbänken, sedan i luften. Degen är först rätt kladdig, men blir bättre lite med tiden. Denna gång blev degen kladdigare än vanligt, men ändå inte så kladdig som förra gången. Konstigt med tanke på att jag har använt exakt samma proportioner. Ändå skillnaden jag kan komma på är att jag lät surdegarna stå några timmar längre innan jag gjorde deg av dem. Kan det spela så stor roll? Eller kan det vara månens position i bockens stjärntecken som spökar nu igen?
När degen är färdig fick den återigen vila i bunkarna med lock på. Jag sköljde ur bunkarna (utan diskmedel - diskmedel och surdeg är inte vänner) för att få bort degrester. Jag hällde också i lite rapsolja i bunkarna som jag smorde in dem med för att degarna inte skulle fastna i bunkarna under vila-vika-perioden. OBS! Ta inte för mycket olja.
Under eftermiddagen gick jag sedan och vek degen exakt en gång per halvtimme, totalt 4 gånger utöver själva knådningen. Eller, alltså, en gång per halvtimme så vek jag degen flera gånger. Jag kunde inte riktigt låta bli att knåda degen lite också vid den andra vikningen.
Dag 2, vid 17.00
Tidigare idag glömde jag att lägga in degen i kylen som jag hade tänkt. Värst vad jag glömmer mycket när jag bakar. Kan det ha något med mina små tjatmostrar till barn att göra? Jaja, det spelar ingen roll. Nu gör vi pizza istället av degen istället!
Jag delade degen i tre delar och kvalade ut den. Hur jag gjorde tomatsåsen och vad jag hade på tänkte jag inte tråka ut er med nu. Det här är en bakblogg, inte en kokbok. Gör tomatsåsen så som du tycker är god och lägga saker du tycker om på pizzan. Färdigt. Själv gillar jag att snåla med osten, endast använda lite mozzarella, och se till att den övriga fyllningen inte gör pizzan blöt. Så. Det blev visst en liten kommentar om vad jag hade på pizzan i alla fall.
Jag satte ugnen på max, vilket är 300 grader, och körde in pizzorna i 11-12 minuter styck.
Resultat
Pizzan blev mycket god. Barnen tyckte att den var bättre än vår lokala pizzerias, och det känns ju bra. Det är inte lätt att få till ett bra fotografi i vårt alltför gula vardagsrumsljus, men ungefär såhär såg pizzan ut.
190g siktat dinkelmjöl
8g salt
Ta fram en degskrapa att skrapa av deg från händerna med efter knådningen. Det kommer behövas, och det är kladdigt att rota fram degskrapan med deg på händerna. Ta lite olja på händerna innan knådningen - mycket skönt, inte minst nu på vintern när händerna är så torra. Eventuellt hjälper det mot att alltför mycket deg fastnar i händerna också.
I med alla ingredienser på en gång och rör om med träslev. Därefter knåda degen med händerna, först i bunken, sedan på diskbänken, sedan i luften. Degen är först rätt kladdig, men blir bättre lite med tiden. Denna gång blev degen kladdigare än vanligt, men ändå inte så kladdig som förra gången. Konstigt med tanke på att jag har använt exakt samma proportioner. Ändå skillnaden jag kan komma på är att jag lät surdegarna stå några timmar längre innan jag gjorde deg av dem. Kan det spela så stor roll? Eller kan det vara månens position i bockens stjärntecken som spökar nu igen?
När degen är färdig fick den återigen vila i bunkarna med lock på. Jag sköljde ur bunkarna (utan diskmedel - diskmedel och surdeg är inte vänner) för att få bort degrester. Jag hällde också i lite rapsolja i bunkarna som jag smorde in dem med för att degarna inte skulle fastna i bunkarna under vila-vika-perioden. OBS! Ta inte för mycket olja.
Dag 2, vid 17.00
Tidigare idag glömde jag att lägga in degen i kylen som jag hade tänkt. Värst vad jag glömmer mycket när jag bakar. Kan det ha något med mina små tjatmostrar till barn att göra? Jaja, det spelar ingen roll. Nu gör vi pizza istället av degen istället!
Jag delade degen i tre delar och kvalade ut den. Hur jag gjorde tomatsåsen och vad jag hade på tänkte jag inte tråka ut er med nu. Det här är en bakblogg, inte en kokbok. Gör tomatsåsen så som du tycker är god och lägga saker du tycker om på pizzan. Färdigt. Själv gillar jag att snåla med osten, endast använda lite mozzarella, och se till att den övriga fyllningen inte gör pizzan blöt. Så. Det blev visst en liten kommentar om vad jag hade på pizzan i alla fall.
Jag satte ugnen på max, vilket är 300 grader, och körde in pizzorna i 11-12 minuter styck.
Resultat
Pizzan blev mycket god. Barnen tyckte att den var bättre än vår lokala pizzerias, och det känns ju bra. Det är inte lätt att få till ett bra fotografi i vårt alltför gula vardagsrumsljus, men ungefär såhär såg pizzan ut.
En lite rolig sak är att det blev en del stora hål i pizzan. Jag har ju eftersträvat det i brödet ganska länge. Se på detta till exempel.
Analys
En mycket kortfattad analys - det fungerar alldeles utmärkt att göra pizza på surdeg. Till och med när man från början hade tänkt att degen skulle bli ett bröd. Receptet och metoden går säkert att utveckla om jag läser på lite om hur man ska göra först, men i skrivande stund ser jag ingen anledningen att ändra på receptet överhuvudtaget. Det är ju lite kul att lyckas så bra på första försöket... och lite trist att jag inte kommer på något som ska ändras.
En mycket kortfattad analys - det fungerar alldeles utmärkt att göra pizza på surdeg. Till och med när man från början hade tänkt att degen skulle bli ett bröd. Receptet och metoden går säkert att utveckla om jag läser på lite om hur man ska göra först, men i skrivande stund ser jag ingen anledningen att ändra på receptet överhuvudtaget. Det är ju lite kul att lyckas så bra på första försöket... och lite trist att jag inte kommer på något som ska ändras.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar