söndag 24 augusti 2014

Vetesurdegsbröd #6 & #7

Jag tog med mina surdegar till Källdalen och bakade lite. Återigen gjorde jag vetesurdegsbröd som också är baserad på rågsurdeg. Här beskriver jag framför allt bröd #6, men även med några få kommentarer om bröd #7.

Huvudtankar
  • Inte så mycket testande - enbart bakande.
  • Endast ett bröd denna gång.
  • Det fanns varken durum eller dinkelmjöl, så det blir enbart vetemjöl
Ändringar från förra bakningen i rött.
Tillvägagångssätt
Dag 1, på kvällen
Jag hade ingen våg när jag blandade i ordning surdegarna, men jag separerade surdegarna och gjorde de i varsin bunke. På så sätt kunde jag även enkelt friska upp bägge surdegarna. Jo, just det. Jag gjorde vetesurdegen betydligt fastare än vanligt. Jag tror att det kan finnas anledning att blanda vetesurdegen på ett annat sätt (med andra proportioner) än rågsurdegen.

Dag 2, morgonen och förmiddagen
200 gram vete+rågsurdeg
300g vatten
560g vetemjöl
salt på måfå (vågen var inte så exakt)
Lite kummin
Totalt: 560g Mjöl

Denna gång hällde jag alltså i alla ingredienser på en gång. Jag började med att rör om med träslev för att sedan gå över till att knåda degarna med händerna. När detta var färdigt vek jag degarna, och strödde sedan över lite vetemjöl special över dem.

I bröd #7 så hade jag inte kummin, men däremot var ca en tredjedel av mjölet grahamsmjöl. En intressant sak - som jag egentligen redan visste från en massa pajbottensbak - är att man måste ha mer mjöl när man bakar på vetemjöl + grahamsmjöl än när man enbart bakar på vetemjöl. Grahammjölet är grövre och tar inte upp lika mycket vatten, antar jag.

Under förmidagen gick jag sedan och vek degen ungefär en gång per timme under tre timmar. Därefter fick degen långjäsa i kylen fram till kvällen.

Dag 2, på kvällen
Jag tog ut degen så att den fick jäsa lite, sedan satte jag ugnen på 250 grader. Någon baksten fanns inte här. Efter ca 45 minuter satte jag in brödet i ugnen. MEN, jag hade gjort ett misstag. Degen hade fått stå och jäsa på den varma ugnen, vilket gjorde att den hade smält ut en del. Som tur var reste den sig en del i ugnen igen.

Efter 10 minuter drog jag ner värmen till 225 grader, men det visade sig snart att brödet fick ganska mycket färg, så jag fick sänka värmen igen till 200 grader. Efter totalt 43 minuter var brödet definitivt färdigt. Det är skillnad på ugn och ugn!

Resultat
Brödet gick åt som smör i solsken, så det måste ha uppskattats. Återigen hann jag knappt fotografera dem innan de var uppätna.
Degen har äntligen blivit lagom blöt för att arbeta med på ett smidigt sätt. Möjligen kan den vara ännu något mjöligare, men det är definitivt bra nu.

Det blev ett gott bröd "trots" att jag enbart bakade på vetemjöl. Kanske är det något i metoden som blivit bättre, kanske var det ugnen som gjorde godare bröd, kanske var det bara att jag använde en annan sorts vetemjöl, men brödet blev mycket bättre än det förra jag bakade enbart på vetemjöl.

BTW: Degen till bröd #7 glömde jag framme över natten istället för att ställa in det i kylskåpet. Jag knådade om degen för att få ur diverse gaser/syror och lät den jäsa upp igen under en knapp timme med lite nytt inknådat mjöl. Brödet blev ätbart, men inte speciellt roligt. Typsikt, när man bakar hemma hos någon annan och vill att det ska bli extra bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar