Vid 0900 Dag 1
100 g rågsurstart
100 g vetesurstart
120 vatten
80 vetemjöl special
60 vatten
40 rågmjöl
Vid 1415 Dag 1
Jag siktar på två bröd på grund av mycket surdeg.
Delar upp i två bunkar. Per bunke:
250 gram vete+rågsurdeg (tidigare: 150g vetesurdeg)
417g vatten (64% jämfört med totala mjölmängden, samma som förra gången)
490g vetemjöl special (3/4 av totala mjölmängden)
160g durumvetemjöl (1/4 av totala mjölmängden)
10g salt
Degen blev väldigt lös, så jag hade i ytterligare 100g vetemjöl per bunke. Trots detta var degen mer eller mindre ohanterlig, men jag hoppas att den blir bättre när den jäst ett tag.
Jag lyckades dock vika båda degarna ordentligt till slut.
Tvärtemot mot vad jag vill så satte jag in dem i kylen för jäsning. Egentligen vill jag köra ett pass med vila - vika när degen är färdigblandad, men eftersom vi ska iväg nu så måste jag stoppa in den i kylen.
0900 Dag 2
Ut ur kylen, vika
1020 Dag 2
Vika
1120 Dag 2
Vika och forma till bröd (sträcka degen)
Lägga på skärbräda
Sätta på ugnen
1210 Dag 2
Skära mönster i bröden.
Lägga in ena brödet i ugnen. Båda fick inte plats, inte i denna form. Drog ned till 200 grader redan efter 3 minuter. Fick stå i 40 minuter till
Resultat
Jättefina bröd, trots omvänd metod. Fotot är lite märkligt, båda bröden är faktiskt lika stora.
Något för stora.
Kan vara mer durummjöl och rågsurdeg. Det gav en mycket god smak åt brödet.
Hålen i ena brödet var (för mig) rekordstora. I det andra ungefär som tidigare.
160g durumvetemjöl (1/4 av totala mjölmängden)
10g salt
Degen blev väldigt lös, så jag hade i ytterligare 100g vetemjöl per bunke. Trots detta var degen mer eller mindre ohanterlig, men jag hoppas att den blir bättre när den jäst ett tag.
Jag lyckades dock vika båda degarna ordentligt till slut.
Tvärtemot mot vad jag vill så satte jag in dem i kylen för jäsning. Egentligen vill jag köra ett pass med vila - vika när degen är färdigblandad, men eftersom vi ska iväg nu så måste jag stoppa in den i kylen.
0900 Dag 2
Ut ur kylen, vika
1020 Dag 2
Vika
1120 Dag 2
Vika och forma till bröd (sträcka degen)
Lägga på skärbräda
Sätta på ugnen
1210 Dag 2
Skära mönster i bröden.
Lägga in ena brödet i ugnen. Båda fick inte plats, inte i denna form. Drog ned till 200 grader redan efter 3 minuter. Fick stå i 40 minuter till
Resultat
Jättefina bröd, trots omvänd metod. Fotot är lite märkligt, båda bröden är faktiskt lika stora.
Något för stora.
Kan vara mer durummjöl och rågsurdeg. Det gav en mycket god smak åt brödet.
Hålen i ena brödet var (för mig) rekordstora. I det andra ungefär som tidigare.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar