Min surdeg har inte använts på länge. Närmare bestämt så har den varken bakats på eller matats på två månader. Det brukar ju anses vara rätt dåligt. Under tiden har surdegarna stått i kylskåpet. Faktiskt har de stått i två olika kylskåp då vårt gamla kylskåp gick sönder. De har med andra ord under en period stått lite för varmt. Så här så surdegarna ut.
Med tanke på att det finns företeelser som surdegshotell och hur mycket alla pratar och skriver om att ta hand om sina surdegar så tänkte jag att det kanske är kört nu. För surdegarna alltså. Men jag försökte mig på ett återupplivningsförsök.
Det syns inte riktigt, men framför allt vetesurdegen hade ett centimetertjockt lager med vätska ovanpå. Jag började med att hälla bort denna. Sedan tömde jag ur det mesta ur burkarna.
Därefter fyllde jag på med ett någorlunda klassiskt surdegsförökningsrecept, eller vad man nu ska kallad det.
Vetemjölssurdegen: 120g vatten och vetemjöl
Rågsurdegen: 100g rågmjöl och 150g vatten
Därefter fick surdegarna stå framme i rumstemperatur (ca 20 grader i bästa fall i vårt hus) och efter ett och ett halvt dygn så ser surdegarna ut så här.
Dags att baka igen!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar