måndag 24 november 2014

Kanelbullar #1

Jag måste göra kanelbullarna på ett - tydligen - lite ovanligt sätt. Degen ska förberedas dag 1, och sedan ska det mesta av bakningen ske dag 2. Läs mer här om varför.

Här utgår jag från det recept jag hittat som ligger närmast det jag vill göra. Det är från gröna skafferiet.se. Mängderna av de olika ingredienserna är snarlika de som man kan hitta i Pain de Martins Bröd och Pizza. Faktum är att jag har tagit mig friheten att anpassa mängderna så att de liknar Pain de Martins mängder något mer.

Dag 1 - Degen

          Min deg                                                    Gröna skafferiets mängder
  • 1 dl surdegsgrund                                      1 dl
  • 5 dl mjölk                                                  5 dl
  • 15 dl vetemjöl special (1270 g)                 15 dl (vetemjöl special)
  • 1,5 msk grovmalen kardemumma (12g)   2 tsk
  • 0,5 tsk salt                                                  0,5 tsk
  • 160 g rumstempererat smör                      150 g           
  • 1,5 dl socker                                              1 dl   (Pain de Martin har 1,5 dl)
Blanda surdegsgrunden med mjölken. Blanda sedan mjöl med kardemumma och salt. Rör ner mjölblandingen i vätskan och knåda ihop till en deg på valfritt sätt. Degen blir rätt hård efter detta moment.

Tillsätt sedan smör genom att skära smöret i bitar och knåda in det eftersom. Knåda sedan in sockret också. Degen blir rätt kletig att ha att göra med under några minuter här. Räkna med att det tar över 10 minuter knådande innan den blir hanterlig igen. Möjligen blev de extra 10g smör lite för mycket. Att jag fick med så mycket berodde mest på ett misstag.

Jag hade först tänkt ta 0,5 dl socker och 1 dl sirap, men efter att ha sett hur mjuk och ohanterlig degen blev efter att ha haft i smöret så valde jag att enbart ha socker. Det behövdes inte mer kladd. Om man kör i matberedare så kan det säkert gå.

Jag använde lite rapsolja och en degskrapa för att få ihop och forma degen innan jag stoppade den i en bunke med lock.

Ställ in i kylen tills dagen därpå.

(Metoden här har jag faktiskt mest hittat på själv. Om något liknar den Pain de Martins metod mest, men vid denna punkt låta degen jäsa i kylen är det faktiskt ingen annan som gör. Eller - det är det säkert men jag har inte hittat något sådant recept.)

Dag 2 - Fyllningen och avbakningen
Jag tog ut degen ur kylen vid halv 8 på morgonen och upptäckte att den inte alls jäst speciellt mycket över natten. Ett litet problem. För att få degen att jäsa så fick den stå framme i rumstemperatur några timmar. Ända till halv 2 faktiskt. Det var kanske lite väl överflödigt, men omständigheterna gjorde att det blev så.

Fyllningen har jag lånat från urminkokbok.blogg.se, mest för att jag tyckte att den verkade god. Jag strök dock vaniljpulvret då jag tyckte att det verkade överflödigt.
  • 200 gram smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl sirap
  • riven mandelmassa (ca 0,5 dl riven, lite efter behag)
  • 4 msk kanel
Mixa med stavmixer till en jämn och luftig smet.

Kavla sedan ut degen till en kvadrat och bred på fyllningen. Jag delade upp rullarna med en degskrapa. Glöm inte att det är roligt för barnen att dela på rullarna och lägga upp bullarna på plåtarna. Det blev lite asymmetriska, men det får man ta.

Pensling och pärlsocker struntade jag i idag, men det kan man ju också ha.

Sedan fick de stå och jäsa lite, i två timmar. Sedan avbakning på 250 grader i 10 minuter. Eller - jag satte timern på 10 minuter, men de fick vara inne ca 12 minuter innan jag faktiskt tog ut dem.

Resultat
När jag nu kommer till att skriva om resultatet så har det tyvärr gått nästan två månader av olika skäl så detta kommer inte att bli så detaljerat av minnestekniska skäl. Det jag vet är att bullarna var uppskattade och fort tog slut.
Som synes av bilden så hade man kunnat önska mer jäskraft. Jag tror att det kan vara en bra idé att vända på metoden - det vill säga göra som de flesta rekommenderar som jag inte följde för att det hade varit för tråkigt för barnen. Med andra ord så hade det förmodligen varit bra att först jäsa, vila och vika degen i rumstemperatur i ett par timmar. Därefter skulle kavlingen göras fyllningen bretts på varpå bullarna kunde fått vila i kylen över natten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar