Nu är det dags att baka vetebröd istället. Därför skolar jag om rågsurdegen till en vetesurdeg. Såhär gjorde jag:
1) Hällde ut rågsurdegen (som var lite väl sur för övrigt) ur burken, men sköljde inte ur den.
2) Hällde i 140 g vatten och 140 g vetemjöl
Då såg den ut så här:
3) Sedan lät jag surdegen stå över dagen (ca 12 timmar).
Då såg den ut såhär:
Den hade bubblat över rejält. Med facit i hand så hade det varit smartare att göra denna lilla process direkt i bunken man har tänkt baka i. Man kan ju alltid spara lite av surdegen innan man börjar blanda i andra ingredienser.
Ett tag tänkte jag att jag skulle ha kvar lite rågsurdeg som jag får hålla på att friska upp någon gång per vecka. Eftersom jag egentligen i grunden är rätt lat - eller jag gillar i alla fall inte att ha för många saker att ta hand om samtidigt - så valde jag istället att helt skola om min rågsurdeg. Om och när jag ska baka rågsurdegsbröd igen så får jag väl skola tillbaka surdegen igen - om det nu går. Jag har inte läst om någon som har gjort det någon gång. Men det borde väl gå? Annars får jag börja om från början. Det är inte hela världen.
En sak som däremot är lite jobbig är att eftersom surdegen jäste över för mig i själva jäsburken så fick jag diska denna för första gången någonsin. Jag hade dessutom inte speciellt mycket surdeg kvar (knappt en tesked) och den är helt ny omskolad från råg till vete. Vi får se om jag lyckades rädda den.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar