onsdag 1 oktober 2014

Vetesurdegsbröd #10

Nu är det dags igen att göra ett vetesurdegsbröd som också är baserad på rågsurdeg. Närmare bestämt ska det bli två stycken bröd. Bröden kommer framför allt att vara gjorda på vetemjöl special och lite siktat dinkelmjöl.

Huvudtankar
  • Använda metoden från bröd #8, men receptet från bröd #9.
Ändringar från förra brödet i rött.
Tillvägagångssätt
Dag 1, vid 21.00

I ena bunken:
  • 100g rågsurstart (det var allt som fanns!)
  • 120g vatten (150% mot rågmjöl)
  • 80g rågmjöl
Totalt: 300g

  • 100g vetesurstart (det var allt som fanns!)
  • 109g vatten (120% mot vetemjöl)
  • 91g vetemjöl special
Totalt: 300g

Dag 2, vid 12.30 (och framåt)
Jag delar ihop upp surdegarna i en bunke, sedan delar jag upp den i två bunkar. Därefter häller jag i alla övriga ingredienser. Per bunke blir det då:
200g vete+rågsurdeg
300g vatten
420g vetemjöl special
240g siktat dinkelmjöl (fast i ena brödet blev det bara 200g och resten vetemjöl)
10g salt
Totalt: 660g Mjöl

I med alla ingredienser på en gång och rör om med träslev. Därefter knåda degarna med händerna, först i bunken, sedan på diskbänken, sedan i luften. Degen är först rätt kladdig, men blir mer lättarbetad ju mer man arbetar med den. När den är färdig får de återigen vila i bunkarna med lock på.

Under eftermiddagen gick jag sedan och vek degen en gång per timme

Dag 1, vid 22.00
Jag vek degarna igen och ställde in bunkarna i kylen.

Dag 2, vid 08.00
Jag tog fram degarna och la över dem i brödkorgar som var ordentligt mjölade både med vetemjöl och med grahamsmjöl.

Dag 2, vid 09.30
En liten bild på hur bröden såg ut efter att de hade jäst i jäskorgarna.
Satte på ugnen ca 40 minuter innan det var dags att stoppa in bröden.

Bröden fick sedan vara i ugnen på 250 grader i 10 minuter. Därefter sänkte jag till 200 grader i 40 minuter. När jag sänkte värmen från 250 till 200 grader så passade jag på att vädra ugnen ett tag. När det var 5 minuter kvar sprutade jag lite vatten på bröden med en blomspruta.

Resultat
Så här såg bröden ut. Kanske de finaste bröden hittills, beroende på hur man tycker att bröd ska se ut.

Hålen var helt ok, men det var något som inte var riktigt hundra med brödet. De små hålen var lite för kompakta. Kanske blev bröden för höga för att de ska orka lyfta ordentligt? Brödskivorna blev i alla fall väldigt stora, om man delade dem på två så blev de normalstora.


Slutsats
  • Låt degen jäsa kortare tid under vika-vila-perioden.
  • Dra ut degarna försiktigt när de ska ner i jäskorgarna så att de blir mer avlånga och inte så höga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar