Huvudtankar
Sist fick jag äntligen lite stora hål, men jag gjorde en massa missar som jag nu tänkte låta bli att göra. Vi för se hur det går.
Sist fick jag äntligen lite stora hål, men jag gjorde en massa missar som jag nu tänkte låta bli att göra. Vi för se hur det går.
- Ta på förkläde!
- Ha 275 grader i ugnen, och sänka till 250 grader när jag sätter in brödet.
- Använda isbit på plåt istället för att spruta vatten på brödet
Dag 1, vid 21.00
Jag förökade surdegarna direkt i glasburkarna. Det ger mindre disk och mindre risk för kontaminering av diskmedel.
I ena burken:
- Rågsurstart, mellan 60g och 200g beroende på hur mycket jag har i burken.
- Rågmjöl
- Ljummet vatten (150% mot mängden rågmjöl, mellan 30 och 37 grader)
I den andra burken:
- Vetesurstart, mellan 60g och 200g beroende på hur mycket jag har i burken.
- Vetemjöl special
- Ljummet vatten (120% mot mängden vetemjöl, mellan 30 och 37 grader)
Totalt: ca 200g
Dessa surdegar får sedan stå framme i köket under natten. I vårt kök är det inte så varmt, speciellt inte på natten nu under våren. Tyvärr så blev det aldrig av att jag bakade på surdegarna, så de har stått i kylen i några dagar innan själva baket blev av.
Dessa surdegar får sedan stå framme i köket under natten. I vårt kök är det inte så varmt, speciellt inte på natten nu under våren. Tyvärr så blev det aldrig av att jag bakade på surdegarna, så de har stått i kylen i några dagar innan själva baket blev av.
Eftersom jag förökar surdegarna direkt i glasburkarna så är det bara att ta den mängd surdeg jag ska ha och sedan spara resten.
För varje bröd:
- 80g vetesurdeg (vetesurdegen luktar lite väl surt, vi får se hur det går)
- 80g rågsurdeg
- 250g vatten (mellan 30 och 37 grader).
- 330g vetemjöl special (fast vetemjöl special tog slut, så det ena brödet fick ungefär hälften vanligt vetemjöl)
- 190g fullkornsdinkelmjöl (hade inget siktat dinkelmjöl hemma)
- 8g salt
Ta på dig förkläde! Ta sedan fram en degskrapa att skrapa av deg från händerna med. Ta lite olja på händerna innan knådningen - mycket skönt, inte minst nu på vintern när händerna är så torra.
I med alla ingredienser på en gång och rör om med träslev. Därefter knåda degen med händerna, först i bunken, sedan på diskbänken, sedan i luften. Degen är först rätt kladdig, men brukar bli bättre med tiden.
När degen var färdig fick den återigen vila i bunkarna med lock på. Idag så sköljde jag ur bunkarna (utan diskmedel - diskmedel och surdeg är inte vänner) för att få bort degrester. Jag hällde också i lite olivolja i bunkarna som jag smorde in dem med för att degarna inte skulle fastna i bunkarna under vila-vika-perioden.
Under förmiddagen gick jag sedan och vek degen cirka en gång per halvtimme, totalt 4 gånger utöver själva knådningen. Eller, alltså, en gång per halvtimme så vek jag degen flera gånger. Direkt efter sista vickningen la jag över degen i en rund jäskorg som var ordentligt mjölad med grahamsmjöl. Degen fick sedan stå framme över dagen.
Dag 2, vid 18.30
Jag tog fram degen och lät den stå i rumstemperatur och jäsa. Tyvärr glömde jag som vanligt att snitta den.
Jag satte på ugnen (250grader) ganska långt innan brödet skulle in så ugnen var ordentligt varm.
Brödet fick sedan vara i ugnen på 250 grader i 10 minuter och vädrade sedan. Jag passade då på att kasta in lite vatten på ugnsbottnen - vi ska ändå kasta ut den gamla ugnen inom någon månad eller två. Bröden fick sedan fortsatt vara inne på 200 grader i 30 minuter.
Resultat
I med alla ingredienser på en gång och rör om med träslev. Därefter knåda degen med händerna, först i bunken, sedan på diskbänken, sedan i luften. Degen är först rätt kladdig, men brukar bli bättre med tiden.
När degen var färdig fick den återigen vila i bunkarna med lock på. Idag så sköljde jag ur bunkarna (utan diskmedel - diskmedel och surdeg är inte vänner) för att få bort degrester. Jag hällde också i lite olivolja i bunkarna som jag smorde in dem med för att degarna inte skulle fastna i bunkarna under vila-vika-perioden.
Dag 2, vid 18.30
Jag tog fram degen och lät den stå i rumstemperatur och jäsa. Tyvärr glömde jag som vanligt att snitta den.
Jag satte på ugnen (250grader) ganska långt innan brödet skulle in så ugnen var ordentligt varm.
Brödet fick sedan vara i ugnen på 250 grader i 10 minuter och vädrade sedan. Jag passade då på att kasta in lite vatten på ugnsbottnen - vi ska ändå kasta ut den gamla ugnen inom någon månad eller två. Bröden fick sedan fortsatt vara inne på 200 grader i 30 minuter.
Resultat
Brödet blev bra, som vanligt. MEN, det kan också som vanligt bli bättre. Denna gång tyckte jag framför allt att problemet var att brödet var lite för kompakt. Det kan stå på 250 grader lite längre, alternativt stå på 225 grader istället för 200 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar