tisdag 21 april 2015

Rågsurdegsbröd i lergryta #2

Recept i större text
Allmänt pladder i mindre text

Det är faktiskt egentligen rågsurdegsbröd i lergryta #3, men jag skrev aldrig något om det andra brödet.

Dag 1 - 06.30

Jag förökar surdegarna direkt i glasburkarna. Jag har dessutom passat på att byta till lite större glasburkar så att det inte ska jäsa över i dem.
  • Rågsurstart, det som finns kvar
  • Rågmjöl
  • Vatten (150% mot mängden rågmjöl)
Totalt: ca 250g
  • Vetesurstart, det som finns kvar
  • Vetemjöl special
  • Vatten (120% mot mängden vetemjöl)

Totalt: ca 250g

Dag 1 - 19.00

Till brödet i lergrytan:
  • 100g vetesurdeg
  • 100g rågsurdeg
  • 9 g havssalt
  • 7g fänkålsfrö
  • 7g kummin
  • 410g ljummet vatten - Det börjar ändå bli vår, då är det inte så kallt i köket längre.
  • 560g rågsikt

Blanda alla ingredienser i en bunke där den får jäsa över natten. 

Låt degarna jäsa i kall rumtemperatur över natten (typ 14 timmar).

Eftersom vi inte har något rum med kall temperatur så fick degen stå framme över kvällen och sedan i kylen över natten.


Dag 2 - 08.00

Sätt på ugnen på 250 grader i god tid innan det är dags för avbakning, 30-40 minuter eller så. Ställ in lergrytan.

Ta ut den varma lergrytan och häll lite olja i den samt använd någon form av majsmjöl som ströbröd. 

Jag började avbakningen på 250 grader och lät bröden stå inne i 10 minuter. Därefter sänkte jag till 200 grader och lät bröden stå inne 55 minuter till.


Resultat / Analys

Jag råkade äta upp det mesta av brödet innan jag kom ihåg att fotografera det, men här är den sista lilla stumpen.


Brödet hade en temperatur på ca 99 grader när jag tog ut det. Det var helt färdigt trots att jag kortat ner tiden med 10 minuter. Brödet var extremt saftigt och gott, så proportionerna mellan mjöl och vatten verkar bra. Likaså tror jag att värmen var bra.

Rent allmänt kan man säga detta om att baka rågsiktsbröd i lergryta:

1) Att baka i lergryta är en höjdare.
2) Man kan ha riktigt blöta degar även i en lergryta. Inga problem.
3) Brödet fastnade inte i lergrytan.

Avslutningsvis är det inte jättemycket jag kommer på som man skulle kunna förbättra. Det enda är att det får plats mer bröd i grytan. Det borde inte vara några problem att öka på receptet med 20% ingredienser.

Till nästa bröd:

  • Öka mängden av alla ingredienser med 20%

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar