tisdag 5 augusti 2014

Vetesurdegsbröd #3

Denna gång bakar jag endast ett bröd! (fast jag använder ändå 75% av förra receptet)

Dag 1 - Morgon (ca 09.00)
Jag startar surdegen genom att blanda i ordning drygt 300g vetesurdeg av surdegsstart + 2/5 vatten och 3/5 mjöl.

Dag 1 - Eftermiddag (ca 16.00)
ca 150g vetesurdeg, fortfarande ganska blöt.
450g vatten
523g vetemjöl special
177g dinkelmjöl, fullkorn (Det var allt som fanns, annars hade jag haft hälften av detta, och hälften av vetemjöl)
10g salt

Det har visat sig tidigare att assistenten går för varm och jag tror att värmen förstör degen lite grann. Jag kasserar assistenten och blandar degen för hand istället. Först i med allt vatten i bunken med surdegen och rör om. Därefter mjölblandning (inklusive salt), lite i taget. Först rörde jag med slev, därefter arbetade jag med händerna.

Jag tyckte återigen att det var för lite mjöl, så jag hällde i mer. Närmare bestämt 67 gram vetemjöl special.

Detta moment tog ca 20 minuter. Men det var också första gången jag gjorde det. Det borde kunna gå fortare.

Dag 1 - Kväll (ca 17.00-20.00)
Under kvällen gick jag och vek degen ett antal gånger, ungefär en gång/timme. Vi var ändå hemma, så det var svårt att låta bli. Sedan la jag över degen i en avlång brödkorg (med mycket mjöl) där den fick jäsa över natten.

Dag 2 - Morgon (ca 08.30)
Satte på ugnen, lät den stå på en halvtimme. Sedan använde jag brödspaden för att skicka in degen i ugnen. Det var inga större problem att få ur degen ur korgen. Degen hade dock jäst väldigt bra och var på väg att krypa ut ur korgen. 

Resultat
Så här såg brödet ut när det var klart.

Bubblorna i brödet var helt ok. Smaken var bra, mina smakråd var mycket nöjda (både vuxna och barn), men smaken kan ändå förbättras. 

Analys
Analysen blir sådär idag... det är några dagar sedan jag bakade brödet och jag har glömt en del detaljer...

Bubblorna är fortfarande inte så stora som jag vill att de ska vara.

Smaken är bra, den är inte så formfranskeaktig som det förrförra brödet.

Det verkar fungera bra med vila-vika metoden, bara man har tid att vara hemma och sköta degen.

Eftersom brödet höll på att krypa ut ur brödkorgen så skulle man kunna minska på mängden. Jag tror dock att man kan spara lite av jäskraften till ugnen istället...

Slutsats
Jag ska lägga till 67 gram vetemjöl special till receptet. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar